СИМПОЗІУМ «ЖИТЛОВІ КООПЕРАТИВИ ЯК МОДЕЛЬ ДЛЯ СТВОРЕННЯ ДОСТУПНОГО ТА ДОСТАТНЬОГО ЖИТЛА В УКРАЇНІ»

Сьогодні, 12 листопада, у Львові почав роботу міжнародний симпозіум «Житлові кооперативи як модель для створення доступного та достатнього житла в Україні».

Організатором заходу є Ініціатива «Житлове господарство у Східній Європі» (IWO) за підтримки Co-operativeHousingInternational (CHI), Представництва в Україні та Білорусі Фонду ім. Фрідріха Еберта та Центру компетенції великих житлових масивів (Берлін) у партнерстві з Державною спеціалізованою фінансовою установою «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву», Всеукраїнською громадською організацією Housing Ukraine та громадською організацією «Центр досліджень місцевого самоврядування» (ЦДМС).

115

Організатори і партнери симпозіуму мають на меті сприяти відновленню житлових кооперативів в Україні як доступної і сталої моделі житла з перспективою їх подальшого залучення у державні й місцеві житлові програми.

Відкрили симпозіум вітальними промовами Гідо Шварцендаль, член міжнародної асоціації CoperativeHousingInternational (CHI), член правління BauvereinHalle&Leuna, Німеччина, Марія Коваль-Гончар, проектний координатор Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні.

Представники міжнародних організацій під час симпозіуму презентують моделі діяльності житлових кооперативів у своїх країнах:

Хеннінг Лаурідсен, начальник департаменту, Норвезька кооперативна житлова федерація,

Лінда Броквей, скарбник, Національна асоціація житлових кооперативів, США,

Гідо Шварцендаль, член правління, BauvereinHalle&Leuna, Німеччина

та інші організації.

 113

Від Держмолодьжитла участь у симпозіумі бере перший заступник голови  правління установи Іван Парух.

З українського боку на заході виступлять:

Іван Перегінець, радник голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування,

Володимир Бригілевич, Голова правління ЛГО «Центр досліджень місцевого самоврядування»,

Андрій Бурий, голова правління ГО «Право і демократія».

 

Також у межах симпозіуму відбудеться дискусія щодо адаптації і ефективного використання моделі житлового кооперативу в Україні. Обговорюватимуться, зокрема, такі питання:

- Створення нового житлового кооперативу для доступної оренди житла в Україні,

- Створення нового житлового кооперативу з використанням моделі оренди з правом викупу,

- Презентація інвестиційного проекту «Малі Дубляни».