ПРОЕКТ РАДИ ЄВРОПИ – НАДІЙНИЙ ПАРТНЕР ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛА

Голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний взяв участь у роботі засідання Наглядової ради Проєкту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень", яке відбулося сьогодні у Києві.

803 n 1

Держмолодьжитло вже кілька років активно співпрацює з міжнародними інституціями,  зокрема із Проектами РЄ, для пошуку шляхів найбільш ефективного захисту інтересів громадян України. Житловим правам вимушено переміщених осіб була присвячена увага учасників засідання, серед яких – представники міністерств і відомств, дипломатичних представництв, Ради Європи, експерти.

Позаду півтора року спільної з Проектом роботи, - сказав на засіданні Сергій Комнатний. – Хочу подякувати за співпрацю у вирішенні житлової проблеми внутрішньо переміщених осіб. Саме ця проблема належить до базових для цієї категорії громадян України, і в переважній більшості вони не можуть вирішити її самостійно , без допомоги держави.

Проект є ефективним майданчиком для обговорення усіма зацікавленими сторонами різноманітних аспектів цієї важливої теми. Отримані експертні оцінки та рекомендації суттєво допомагають органам влади в розробці державної політики у питанні задоволення соціально-економічних потреб ВПО.

Зокрема, це важливо для Держмолодьжитла як для установи, основне завдання якої – забезпечення громадян доступним житлом, наголосив очільник Фонду. Завдяки підтримці міжнародних організацій, зокрема Проекту Ради Європи, вдалося адаптувати низку житлових програм до потреб ВПО. Насамперед це програма «Доступне житло", кредитування зі статутного капіталу Фонду. Учасниками цих програм за 2017-2019 роки стали 725 сімей, з яких 318 це внутрішні переселенці. Крім того, за рахунок коштів місцевих бюджетів за цей час забезпечено житлом 65 сімей ВПО.

Держбюджет на 2019  рік передбачає 400 млн грн на фінансування програми «Доступне житло», що дасть змогу забезпечити цьогоріч близько 1100 громадян, у т.ч. ВПО.

Поруч із цим, почато реалізацію нової бюджетної програми Іпотечного кредитування ВПО і учасників АТО. Прийнято понад 10 тисяч заяв на участь у цій програмі, що доводить її важливість і необхідність повноцінного фінансування 2020 року.

Сергій Комнатний висловив сподівання на подальшу не менш якісну та корисну українцям співпрацю Фонду з Проектом РЄ для досягнення значно більших результатів у створенні умов для соціальної адаптації внутрішніх переселенців.

Представники Проекту окремо подякували голові правління Держмолодьжитла за наполегливі зусилля щодо започаткування співпраці України з Банком розвитку Ради Європи для реалізації сталих рішень для переміщених осіб.

Важливо, щоб всі органи влади і міжнародні партнери говорили однією мовою  - мовою захисту інтересів переміщених осіб в Україні. Такий лейтмотив роботи Проекту визначила його керівниця Ганна Христова.