Постійне житло – вагомий фактор інтеграції ВПО в нові громади

30 травня відбулося онлайн-засідання секції Асоціації міст України з розвитку деокупованих і тимчасово окупованих громад, присвячене забезпеченню житлом внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

У заході взяли участь народні депутати України, представники міністерств і відомств, лідери місцевого самоврядування.

Голова правління Держмолодьжитла Микола Марчук висловив вдячність Асоціації міст України за увагу до проблеми забезпечення житлом ВПО і співпрацю місцевого самоврядування з відділеннями Фонду в реалізації регіональних житлових програм.

Нагадаємо, між Асоціацією міст України і Держмолодьжитлом підписаний і діє Меморандум про співпрацю.

Очільник Фонду наголосив на вагомій ролі місцевого самоврядування у вирішенні житлового питання переміщених співгромадян як нових мешканців своїх громад. Адже саме постійне житло для ВПО часто є фактором, який сприяє інтеграції в нові громади, спонукає бути платником податків, дбати про життєвий простір тем, де люди придбали житло. Має позитивний ефект і громада – потенціал нових мешканців посилює її, робить більш спроможною.

Забезпеченням ВПО житлом Держмолодьжитло опікується ще з першої хвилі внутрішнього переміщення, після 2014 року, коли в державі з’явилися 1,5 мільйони переміщених громадян.

Наразі Фонд є виконавцем низки загальнодержавних житлових програм, з-поміж них є спрямовані винятково на забезпечення житлом ВПО. Ключовою проблемою залишається недостатність бюджетних коштів на їх реалізацію. Держмолодьжитло працює задля розширення міжнародної співпраці з метою пошуку альтернативних джерел фінансування житлових програм для громадян, що потребують підтримки з боку держави.

Саме зараз Фонд спільно з Мінреінтеграції повертається до активної роботи в рамках програми пільгового іпотечного кредитування «Житлові приміщення для  внутрішньо переміщених осіб» за рахунок грантових коштів Уряду Німеччини, що надаються  через банк розвитку KFW. За цей проєкт ми і тисячі ВПО вдячні іноземним партнерам, підкреслив Микола Марчук.

Програма має ефективний механізм реалізації і величезний попит. На сьогодні в реєстрі кандидатів перебуває близько 36,5 тис. громадян. Умови кредитування за програмою максимально доступні для ВПО. Перша фаза проєкту завершена – 669 сімей внутрішніх переселенців придбали житло. Укладена угода про додаткове фінансування на 17 млн євро. Це дасть змогу забезпечити житлом іще 400 сімей ВПО.

Проєкт має великий потенціал масштабування та є прикладом для реалізації подібних програм з іншими фінансовими інституціями/донорами.

Також існує програма надання пільгового довгострокового державного кредиту ВПО, учасникам проведення АТО/ООС на придбання житла (постанова Кабінету Міністрів України від 27.11.2019р. № 980). Саме ця програма стала основою для проекту з КFW. На старті реалізації програми 2019 року попит був шалений, а коштів вкрай недостатньо. Однак надалі фінансування з загального фонду державного бюджету було припинено. Наразі кредитування здійснюється лише за рахунок коштів від повернення вже виданих кредитів.

Отже, програми для вирішення житлового питання ВПО є, вони мають ефективні механізми та потребують масштабування, забезпечення фінансуванням з усіх джерел: державного, місцевих бюджетів і донорських коштів.