Понад 1 млрд інвестицій у житло для молоді

ряд продовжив до 2026 року дію Держпрограми забезпечення молоді житлом

Кабінет Міністрів України на засіданні 3 листопада 2023 р. продовжив до 2026 року дію Державної програми забезпечення молоді житлом, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2012 №967.

Із цією метою Уряд ухвалив внесений Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України проєкт Постанови КМУ, розроблений у зв’язку з тим, що 2023 року спливає термін дії згаданої Держпрограми.

На засіданні Уряду Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив: «Сотні молодих українських родин матимуть можливість отримати пільгові кредити на власну оселю. Завдяки цій програмі у будівництво житла буде інвестовано більше 1 млрд грн, а це нові робочі місця, податки, розвиток громад.

Програма передбачає співфінансування з боку місцевих бюджетів, громади мають активно використовувати цю можливість. Ми очікуємо, що місцева влада набагато активніше долучиться, адже як ніхто має бути зацікавлена у тому, щоб молоді родини жили та працювали саме в їхній громаді».

Зазначимо, продовження дії Державної програми забезпечення молоді житлом дасть змогу зберегти найбільш ефективний спосіб забезпечення житлом молоді (в тому числі молодих учасників бойових дій і внутрішньо переміщених осіб) – механізм надання пільгових іпотечних кредитів.

На виконання Державної програми забезпечення молоді житлом Держмолодьжитло сьогодні адмініструє 46 місцевих житлових програм, які передбачають пільгове молодіжне кредитування, і програму молодіжного іпотечного кредитування за рахунок коштів статутного капіталу установи.

Наразі на участь у програмі в реєстрах Держмолодьжитла зареєстровано понад 8 тисяч молодих сімей. Реальна ж потреба, зважаючи на наслідки війни, є значно вищою.

Продовження дії Державної програми забезпечення молоді житлом сприятиме забезпеченню власним житлом на пільгових умовах у 2024-2026 рр. близько 800 молодих сімей і одиноких молодих громадян, частина яких є внутрішньо переміщеними особами.

Загальний обсяг інвестицій, які будуть спрямовані в будівельну та інші галузі економіки, складе 1,1 млрд. грн, будуть створені нові робочі місця.