ПІДПИСАНО МЕМОРАНДУМ З ДАНСЬКОЮ РАДОЮ

 

2 1

Сьогодні голова правління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Сергій Комнатний і директор представництва Данської ради з питань біженців в Україні (ДРБ) Кріста Зонголовіч підписали Меморандум про партнерство та співробітництво між Держмолодьжитлом і Представництвом Данської Ради в нашій державі.

Участь у зустрічі взяли перший заступник голови правління Фонду Іван Парух, заступник голови правлінняЕльвіра Левченко і фахівці Данської Ради.

Співробітництво сторін буде спрямоване на планування, розробку і реалізацію концептуальних пропозицій і проектів щодо створення механізмів забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб і людей, що постраждали внаслідок війни на сході нашої держави.

Під час підписання зазначалося, що проведення спільних заходів і реалізація міжнародних проектів сприятимуть виконанню завдань, які стоять перед Фондом і ДРБ. А це насамперед захист законних прав вимушено переміщених осіб.

Відтепер Данська Рада знайшла нового партнера в Україні для реалізації спільних програм, зазначила під час підписання Меморандуму пані Зонголовіч.

Зі свого боку, Сергій Комнатний наголосив, що сьогодні більшість держав вирішують житлове питання переміщених осіб, спираючись на співпрацю з міжнародними партнерами. Така практика була б корисною і для України.

3 4

Представникам Данської Ради було представлено проектні пропозиції, розроблені фахівцями Держмолодьжитла. Ці пропозиції засновані на передбаченій Статутом Фонду можливості залучення позабюджетних джерел фінансування житлових програм. Зокрема, мова про такі проекти:

- КОНЦЕПЦІЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТУ «Забезпечення житлом найбільш незахищених верств населення шляхом надання їм підтримки за рахунок залучених грантових ресурсів»,

- КОНЦЕПЦІЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТУ «Забезпечення житлом найбільш незахищених верств населення шляхом надання їм пільгового кредиту за рахунок та з залученням грантових ресурсів»,

- КОНЦЕПЦІЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТУ «Будівництво житла для внутрішньо переміщених осіб – членів кооперативу «Садівниче Товариство «МАЛІ ДУБЛЯНИ».

Інформуючи нових міжнародних партнерів про основні положення пропозицій, Сергій Комнатний зазначив, що Фонд відкритий для всіх, хто бажає залучитися до обговорення і реалізації проектів, спрямованих на забезпечення громадян України достатнім, достойним і доступним житлом.

 

Довідка. Данська Рада у справах біженців (до складу якої входить також Данська група з розмінування) — неурядова гуманітарна організація, заснована 1956 р. у відповідь на європейську міграційну кризу, спричинену вторгненням СРСР до Угорщини. Сьогодні Рада працює в більш ніж 30 країнах, бере активну участь у масштабних гуманітарних проектах по всьому світу. Через операції з конвоювання ДРБ відповідала за постачання половини міжнародної гуманітарної допомоги в Боснію і Герцеговину під час війни за незалежність у колишній Югославії в 1990-ті рр. ДРБ є однією з основних гуманітарних організацій, які діють у Сирії та сусідніх країнах.

Роботу в Україні Данська рада у справах біженців вела у 1998-2000 і 2007-2013 рр., коли головними напрямками її діяльності були повернення депортованих кримських татар із Середньої Азії до Криму і поліпшення роботи влади і громадянського суспільства з дітьми-біженцями.

Після початку військової агресії Росії проти України Рада відновила діяльність в Україні, цього разу для допомоги в подоланні гуманітарної кризи.

Місія ДРБ-ДГР в Україні – сприяти захисту і сталому вирішенню проблем переміщених осіб на засадах гуманітарних принципів і прав людини. Організація працює на підконтрольній уряду України території. Одночасно разом з іншими гуманітарними організаціями працює над отриманням доступу до мешканців частин Донецької і Луганської областей, які наразі непідконтрольні українському уряду. Сьогодні організація представлена у Києві, Дніпрі, Маріуполі, Слов'янську і Сєвєродонецьку.