НОРВЕЗЬКА РАДА У СПРАВАХ БІЖЕНЦІВ ВВАЖАЄ ЖИТЛОВІ ПРОГРАМИ ВАЖЛИВИМИ ДЛЯ УКРАЇНЦІВ

 

2Сьогодні, 5 грудня, голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний і перший заступник голови правління Іван Парух провели робочу зустріч із представниками Норвезької ради у справах біженців (NRC) – керівником NRC в Україні Крістофером Мейлі і координатором з питань захисту та адвокаціїКрістіною Нечаєвою.

Керівник Фонду ознайомив гостей із програмами, які адмініструє Держмолодьжитло, та результатами роботи установи. Він наголосив, що поряд із державними діють 110 місцевих житлових програм для громадян. Представників Норвезької ради насамперед цікавили варіанти забезпечення житлом вимушених переселенців. З цього питання була надана відповідна інформація. Зокрема, 20 місцевих програм передбачають участь у них ВПО.

Розповівши про співпрацю Фонду з міжнародними урядовими і неурядовими організаціями, Сергій Комнатний поділився ідеями, які зараз перебувають на стадії концептуального опрацювання, в тому числі спільно з іноземними партнерами Держмолодьжитла. Це напрацювання й ухвалення законодавчої основи соціального орендного житла, створення житлових кооперативів для внутрішньо переміщених осіб.

Ще один механізм, який потенційно може наблизити переселенця до власного житла, - формування пулу донорів для запуску передбаченого умовами програми «Доступне житло» механізму придбання квартир за допомогою кредитування під 7 відсотків річних з першим внеском 10 відсотків вартості житла. Це, на думку Сергія Комнатного, розширить коло реальних претендентів на власне житло за рахунок осіб, які не мають змоги сплатити 50% його вартості. Кошти від повернення кредитів спрямовувалися б на фінансування нових позичальників.

3

Представники NRCознайомили з напрямками роботи Норвезької ради, представництво якої в Україні було відкрито 2014 року для надання практичної допомоги людям, які постраждали внаслідок війни на Сході нашої держави. Основними напрямами діяльності NRCє юридичне консультування переселенців, відновлення житла та інфраструктури, розташованих біля лінії зіткнення, а також забезпечення першочергових життєвих потреб ВПО. Тож насамперед гостей цікавили умови роботи Луганського і Донецького регіональних управлінь Держмолодьжитла.

Оцінюючи отриману інформацію, Крістофер Мейлі назвав програми Державного Фонду справді важливими для людей, такими, які приносять реальну користь українським громадянам.

Сторони продовжать започаткований діалог для пошуку сталих рішень в інтересах вимушено переміщених осіб – громадян України.

 

ДОВІДКА.

Норвезька рада у справах біженців (NRC) — неурядова політично незалежна гуманітарна організація, яка працює у 25 країнах. Мета її діяльності — захист прав людей, які постраждали від вимушеного переселення. Штаб-квартира NRC розташована в Осло. NRC створена 1946 року під назвою «Допомога в Європі» для допомоги біженцям у Європі після Другої світової війни. У 1953 році організація змінила свою назву на нинішню.

В Україні NRC веде діяльність з листопада 2014 року. Головний офіс розташовано в Києві, проте 90% персоналу перебуває в м. Сєвєродонецьк. Ще дві команди працюють у селищі Станиця Луганська і місті Краматорськ.

В Україні діяльність NRC включає ключові програми:

1.Інформування, консультування і правова допомога:

створено три центри надання правової допомоги у м. Сєвєродонецьк, смт Станиця Луганська (Луганська обл.) та у м. Краматорськ (Донецька обл.);

• діють мобільні команди юристів;

співробітники NRC здійснюють домашні візити до людей похилого віку та людей з обмеженими можливостями;

працює гаряча лінія для отримання юридичної інформації;

проводяться науково-дослідницькі та адвокаційні заходи з правових питань щодо переміщених цивільних осіб та цивільних осіб, які постраждали від конфлікту.

2.Продовольча безпека та життєзабезпечення:

• для громад, що проживають вздовж лінії зіткнення, полегшується доступ до місцевих ринків;

• надання грошової допомоги на придбання продуктів харчування;

• надання допомоги домашнім господарствам у відновленні інфраструктури;

• надання сільськогосподарської допомоги для відновлення виробничих потужностей;

• надання грантів на розвиток малого бізнесу для стимулювання відродження економіки;

• підтримка професійних навчальних курсів;

• створення громадських центрів для переміщених і приймаючих громад.

3.Житло і предмети побуту:

• надання екстреного притулку, допомога у відновленні житла, капітальному ремонті та реконструкції будинків;

ремонт інфраструктури громад, а саме таких закладів, як лікарні, школи, дитячі будинки, будинки для людей похилого віку тощо;

• підготовка життя мирних жителів до холодних зимових температур: забезпечення паливом та теплим одягом, утеплення житлових будинків.