КОМІТЕТ ВР З ПИТАНЬ МОЛОДІ ПІДТРИМАВ ВІДНОВЛЕННЯ ФІНАНСУВАННЯ ПРОГРАМИ ЖИТЛОВИХ КРЕДИТІВ ДЛЯ МОЛОДІ

22 вересня 2021 р. голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний узяв участь і виступив на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту.

Під час розгляду проєкту Закону «Про Державний бюджет України на 2022 рік» (реєстр. №6000) очільник Фонду привернув увагу народних депутатів до вкрай незадовільного фінансового забезпечення Державної програми забезпечення молоді житлом. Зокрема, Міністерство розвитку громад та територій України і Держмолодьжитло вийшли з пропозицією передбачити у Держбюджеті України на 2022 рік фінансування зазначеної програми у розмірі 5 млрд. грн. За рахунок цих коштів можна забезпечити житлом понад 5,5 тис. молодих сімей.

3

Програма молодіжного кредитування не фінансується із загального фонду держбюджету вже протягом шести років, із 2015 року, зазначив Сергій Комнатний. Сьогодні в проєкті Державного бюджету 2022 року закладені видатки на збільшення статутного капіталу Держмолодьжитла, які відповідно до закону спрямовуються на реалізацію Державної програми забезпечення молоді житлом, у обсязі лише 28 млн. грн.

При цьому у відкритих реєстрах Держмолодьжитла для участі в програмах пільгового кредитування молоді перебуває близько 9 тис. кандидатів – молодих родин і одиноких молодих громадян.

У проєкті бюджету передбачено багатомільйонні видатки на відомчі житлові програми у цілій низці міністерств, відомств і установ, тоді як інтереси молоді знов проігноровані, наголосив очільник Фонду. Необхідно змістити пріоритети держави в бік захисту інтересів молодих громадян.

На необхідності відновлення фінансування житлового кредитування молоді як найбільш затребуваного механізму забезпечення житлом наголошують на всіх рівнях і міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, і очільник Мінмолодьспорту Вадим Гутцайт.

За результатами обговорення Комітет Верховної Ради з питань молоді і спорту спрямує до Комітету Верховної Ради з питань бюджету пропозицію щодо підтримки збільшення статутного капіталу Держмолодьжитла на 5 млрд грн: ці кошти мають бути спрямовані на фінансування Державної програми забезпечення молоді житлом у 2022 році. Рішення за профільним комітетом.