КОМІТЕТ ВР РЕКОМЕНДУЄ ВІДНОВИТИ ФІНАНСУВАННЯ ПРОГРАМИ МОЛОДІЖНОГО ЖИТЛОВОГО КРЕДИТУВАННЯ

18 вересня відбулося засідання комітету Верховної ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту і туризму.

З першого питання порядку денного – «Про результати аудиту ефективності реалізації Державної програми забезпечення молоді житлом у 2013-2017 роках» доповів голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний. Також прозвучала доповідь із цього питання представника Рахункової палати.

Сергій Комнатний подякував голові комітету, народному депутату України, члену наглядової ради Держмолодьжитла Артуру Палатному за постійну увагу до проблем житлового забезпечення молоді.

5

Голова правління Держмолодьжитла зазначив, що перевірка Рахункової палати стосувалася періоду роботи Фонду в 2013-2017 рр. Сергій Комнатний привернув увагу до того, що в той час фінансування державних житлових програм здійснювалося за залишковим принципом. Це стало причиною їх невиконання у запланованих обсягах. На жаль, і після цього терміну ситуація змінилася мало. Реалізація житлових програм зараз відбувається головним чином за рахунок співпраці з органами місцевого самоврядування та державними адміністраціями в регіонах.

Разом з тим, правління Фонду розглянуло висновки Рахункової палати і ухвалило комплекс заходів із виправлення виявлених недоліків. Сергій Комнатний висловив вдячність співробітникам Рахункової палати за доречні рекомендації, які стали керівництвом до дії для Держмолодьжитла.

Зокрема, розроблені і спільно з Міністерством регіонального розвитку передані на розгляд Уряду зміни до порядку реалізації державних житлових програм, спрямовані на модернізацію цих програм згідно із запитами громадян.

Зі свого боку, народний депутат Палатний наголосив на необхідності передбачити у проекті Державного бюджету на 2019 рік коштів для фінансування Державної програми забезпечення молоді житлом. Необхідно відновити роботу цієї програми, адже в іншому разі країна ризикує залишитися без молоді, яка дедалі більш масово виїздить за кордон через відсутність перспектив отримати власне житло і гідну роботу вдома – таким був лейтмотив виступів, що прозвучали під час розгляду цього питання.

За результатами розгляду комітетом Верховної Ради інформацію Рахункової палати і Держмолодьжитла взято до уваги та ухвалено відповідне рішення, яке містить низку рекомендацій Кабінету Міністрів України. Зокрема, Уряду рекомендовано передбачити в процесі ухвалення Держбюджету-2019 1 млрд грн на програму «Надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім’ям і одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла».