ГРОМАДСЬКА РАДА ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛА ЗАЛУЧАЄ ЕКСПЕРТІВ У РЕГІОНАХ

Без прямого діалогу із суспільством сьогодні – нікуди. Сприяти підвищенню ефективності реалізації державної житлової політики на місцях покликані експерти, яких залучила до роботи Громадська рада при Державному фонді сприяння молодіжному житловому будівництву. Про це та про інші питання йшлося  21 листопада під час чергового засідання Громадської ради.

Голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний поінформував про поточний стан справ і результати роботи установи за 10 місяців 2019 року. Розвивається співпраця з органами місцевого самоврядування, що дає змогу реалізовувати і продовжувати чинні та ухвалювати нові житлові програми. Сьогодні в Україні діють 118 місцевих програм забезпечення житлом різних верств населення. З них 2019 року ухвалено 12 нових, у розробці – ще 22 програми.

IMG 3

Щодо стану реалізації державних житлових програм Сергій Комнатний нагадав, що Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» передбачено фінансування програми «Доступне житло» в розмірі 100 млн грн, молодіжного кредитування – 29 млн грн.

Це вкрай мало. Однак 7 листопада Президент України Володимир Зеленський підписав закон про зміни до держбюджету-2019, яким збільшено на 300 млн грн фінансування за програмою «Доступне житло». Також передбачено 200 млн грн на нову бюджету програму надання іпотечних кредитів внутрішньо переміщеним особам і учасникам проведення антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил. «Це ще не ті гроші, які ми разом з громадянами хотіли бачити в бюджеті, - сказав Сергій Комнатний, - але стався прорив, який став можливим завдяки конструктивній позиції чинної влади держави та особистому наполяганню міністра регіонального розвитку Альони Бабак».

IMG 4

На даний час порядок реалізації нової програми, підготовлений Мінрегіоном спільно з Держмолодьжитлом, перебуває на погодженні центральних органів виконавчої влади. «Нам би хотілося прискорити цей етап, - наголосив Сергій Комнатний. – Адже кошти на нову програму повинні бути надані людям до кінця 2019 року».

Успішно реалізувати зазначену програму важливо ще й тому, що вона стане пілотною: на підставі результатів її реалізації у процесі перегляду бюджету-2020 будуть ухвалюватися рішення про фінансування житлових програм у 2020 році. «Адже наразі закладені в кошторисі держави суми на житлові програми далекі від запитів Держмолодьжитла і потреб сотень тисяч українських родин», – зазначив голова правління Держмолодьжитла.

 

Щодо результатів роботи Фонду. На 1 листопада 2019 р. Держмолодьжитлом укладено 525 договорів з громадянами на придбання ними власного житла.

Керівник установи також поінформував про співпрацю з міжнародними інституціями з питань підтримки забезпечення українців житлом і про розробку проектів постанов Уряду, що передбачають модернізацію житлових програм.

***

Взявши інформацію голови правління Фонду до відома, Громадська рада ухвалила низку інших рішень. Зокрема, затверджено кандидатури експертів, які сприятимуть реалізації житлових програм на місцевому рівні.

IMG 1

Перед ними стоять важливі завдання: працювати з органами самоврядування та регіональними управліннями Фонду, сприяти підвищенню уваги до програм у регіонах та зростанню чисельності їх учасників. Не менш важливим буде надання зворотного зв’язку про стан реалізації житлових програм у регіонах.

Тож дуже важливі задачі в інтересах місцевих мешканців, які потребують житла, вирішуватимуть експерти Громадської ради у Житомирі, Маріуполі, Херсоні, Тернополі, Білій Церкві, Хмельницькому, на Волині й Закарпатті.

«Уся наша робота провадиться на засадах прозорості й відкритості, - сказав, вітаючи затверджених експертів, Сергій Комнатний, - і має на меті збільшення кількості людей, які вирішили своє житлове питання. Важливо постійне підвищення зручності участі в програмах, адже Фонд є сервісом для людей, а не бюрократичною установою. Ми не досягнемо цих цілей без співпраці із активним суспільством».