ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛО ВИВОДИТЬ ПИТАННЯ ЖИТЛОВОЇ ПОЛІТИКИ НА МІЖНАРОДНИЙ РІВЕНЬ

7 квітня завершився триденний візит до України групи експертів Організації об’єднаних націй з питань житлового господарства.

Метою приїзду експертної групи було ознайомлення зі станом реалізації житлової політики в нашій державі, обмін досвідом з українськими фахівцями та представниками влади для імплементації кращих світових практик у законодавство України.

Ініціатор візиту – Держмолодьжитло.

До складу групи експертів входили:

Гульнара Ролл - керівник секції по житловому господарству та землекористуванню Європейської економічної комісії (ЄЕК) ООН;

Регіна Ханбекова – координатор проекту, комітет житлового господарства  та землекористування ЄЕК ООН;

Єлена Беженару – керівник групи експертів (Молдова);

Кристоф Лаланд - керівник секції житлового господарства, Програма ООН зі сталого розвитку населених пунктів ООН-ХАБІТАТ (Франція);

Вероніка Рехакова, міжнародний експерт (Словакія);

Агата Краузе, міжнародний експерт (Польща);

Юнона Лунгул, міжнародний експерт (Молдова);

Сергій Сидорко, міжнародний експерт (Латвія).

25 квітня у офісі Держмолодьжитла відбулася зустріч експертів з керівництвом Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

Голова правління Фонду Сергій Комнатний поінформував гостей про основні показники роботи установи і про умови та особливості впровадження державних і місцевих житлових програм, які адмініструє Держмолодьжитло.

Майже за 26 років роботи за допомогою програм Фонду вирішили своє житлове питання понад 150 тисяч громадян України, зазначив він. Сьогодні реалізація житлових програм триває, але її гальмує недостатнє фінансування. Насамперед це стосується державних програм. Так, на програму «Доступне житло» з державного бюджету України на 2018 рік передбачено виділення 100 млн грн, тоді як бюджетний запит Держмолодьжит17ла становив 1 млрд грн. Ще нижчий рівень фінансування програми молодіжного житлового кредитування.

Натомість співпраця Фонду з місцевою владою більшості регіонів країни дає змогу активно реалізовувати 98 місцевих житлових програм. План їх фінансування на 2018 рік з обласних і міських бюджетів по країні перевищує 200 млн грн.

Затверджено стратегію розвитку Держмолодьжитла як інструменту житлової політики держави, сказав очільник Фонду. На часі – модернізація житлових програм і розробка нових кредитних механізмів придбання житла для населення. Фахівці Держмолодьжитла спільно з Мінрегіоном працюють над цими завданнями.

Експерти ООН представили свої висновки щодо проектів законів України «Про орендні будинки» і «Про механізми забезпечення житлом». Відбулася дискусія, у якій взяли активну участь перший заступник керівника Держмолодьжитла Іван Парух, заступники голови Ельвіра Левченко та Сергій Кошеленко, керівники Іпотечного центру – Микола Марчук та Харківського регіонального управління установи Олександр Вензель. Заступник Харківського міського голови – директор Департаменту економіки та комунального майна Михайло Фатеєв поділився досвідом впровадження у місті житлових програм. Варто нагадати, що саме Харків є лідером в країні із забезпечення громадян житлом за допомогою місцевих програм.

***

У другий день візиту, 26 квітня, міжнародна експертна група фахівців із житлового законодавства зустрілася з заступником міністра регіонального розвитку України Львом Парцхаладзе і керівниками департаментів Мінрегіону.

Того ж дня експерти обговорили стан реалізації житлової політики в Україні із заступником голови комітету Верховної Ради України з питань будівництва, архітектури та ЖКГ Альоною Бабак.

26 квітня в рамках візиту відбувся «круглий стіл» «Кращі практики житлової політики та можливості їх застосування в Україні».

Захід було організовано Держмолодьжитлом за підтримки Секції по житловому господарству та землекористуванню ЕЄК ООН і Програми розвитку ООН в Україні.

Роботу «круглого столу» відкрили Сергій Комнатний і Гульнара Ролл. Як зазначив очільник Держмолодьжитла, українським фахівцям важливо отримати інформацію про те, яким шляхом різні держави рухаються до створення доступу до достатнього, безпечного і недорогого житла для громадян, зрозуміти, які практики можуть бути застосовані в нашій країні та вийти на конкретні пропозиції та проекти актів.

Серед Цілей сталого розвитку, які було затверджено Генеральною Асамблеєю ООН у вересні 2015 року, та яких дотримуються всі країни світу, є 17 цілей і 169 конкретних завдань. Ціль 11 містить завдання – до 2030 року забезпечити загальний доступ до достатнього, безпечного і недорогого житла й основних послуг.

Як зазначив Сергій Комнатний, сьогодні питання житлового забезпечення громадян України врегульоване недостатньо ефективно. Адже ми користуємося нормами законодавства, які діяли ще за часів Радянського Союзу та не враховують вимог і викликів сучасності. Насамперед мова про Житловий кодекс зразка 1983 року. «Крім того, маємо зобов’язання перед соціально незахищеними верствами населення у створенні умов для вирішення ними житлового питання», - сказав керівник Фонду.

Експерти презентували досвід своїх держав щодо забезпечення громадян житлом та з інших питань, що стосуються теми заходу. З презентаціями виступили керівник комітету житлового господарства ООН-ХАБІТАТ Кристоф Лаланд, експерти з питань житлового законодавства Агата Краузе (Польща), Вероніка Рехакова (Словаччина), Юнона Лунгул (Молдова), Сергій Сидорко (Латвія), та Олена Шуляк, керівник сектора «Будівництво» Офісу ефективного регулювання (BRDO).

Зокрема, йшлося про те, що в Румунії працюють програми житлового кредитування, оренди житла, відродження села, соціального житла. У свою чергу, в Латвії ухвалено і працює закон про оренду житлових приміщень. Нарешті, у Словаччині майже 25 років працює Державний фонд розвитку житлового будівництва, який надає довгострокові кредити з пільговими диференційованими  відсотковими ставками.

Зі змістовними доповідями і повідомленнями виступили заступник Харківського міського голови Михайло Фатеєв, перший віце-президент Будівельної палати України Станіслав Сташевський, виконавчий директор Конфедерації будівельників України Віталій Грусевич.

Учасники «круглого столу» провели активну професійну дискусію довкола теми засідання. «Нехай доступне житло стане національною ідеєю», - підбила підсумки засідання Єлена Беженару, керівник групи експертів ООН.

***

Протягом 27 квітня, третього дня роботи групи фахівців ООН у нашій країні, експерти відвідали Кременчук, що на Полтавщині, для ознайомлення з кращими зразками реалізації місцевих житлових програм.

Велику зацікавленість учасників делегації, до складу якої також увійшли перший заступник голови правління Держмолодьжитла Іван Парух і директор Полтавського регіонального управління Фонду Олена Алексєєва, викликала зустріч із міським головою Віталієм Малецьким. З притаманною йому енергією мер розповів про напрямки перспективного розвитку 220-тисячного міста. Зокрема, тут активно реалізують місцеві житлові програми для молоді, учасників АТО, педагогів та інших категорій. І не лише реалізують наявні програми, а готуються до ухвалення нових. Як зазначив Іван Парух, Кременчук має чим пишатися в реалізації житлових програм.

Експерти жваво спілкувалися з міським головою, цікавилися практичними моментами реалізації житлових програм.

Не менше зацікавлення викликав огляд нового приміщення центру надання адміністративних послуг. Уже за кілька місяців у зручному форматі "єдиного вікна" жителі Кременчука зможуть отримати тут кілька десятків послуг, у т.ч. подати документи для участі в житлових програмах.

Програму перебування у Кременчуку та загалом візит до України доречно завершив огляд житлового будинку, зведеного в одному з мікрорайонів міста. Частина квартир у будинку беруть участь у програмах Держмолодьжитла. Адже найбільш наочно про ефективність житлових програм можна говорити на конкретних прикладах людей, які вже придбали за допомогою держави чи місцевої влади власне житло.

Тож зрозумілий інтерес, з яким після візиту до сучасного теплопункту та огляду новобудови гості спілкуватися з родиною Дем’яненків, які придбали квартиру за міською програмою кредитування для молодих родин. Батько сім’ї із трьома дітьми розповів про умови програми, які, за його словами, є дуже зручними. «Якби цієї програми не було, ми й не мріяли б про купівлю власного житла у Кременчуку», - сказали молоді власники новенької оселі.

***

Підсумок візиту підбив Сергій Комнатний. Запросивши експертів ООН і в подальшому допомагати Україні реформувати нашу житлову політику, він зазначив: «Інформація та досвід, які ми отримали протягом цих трьох днів, дозволять нам максимально ефективно і раціонально імплементувати кращі механізми житлового забезпечення в законодавство нашої країни».

«На часі – розробка Національного плану реформування житлової політики в Україні, - переконаний керівник Держмолодьжитла. – Фахівці нашої установи готові не тільки ініціювати, але і взяти найактивнішу участь у розробці такої дорожньої карти руху України до забезпечення громадян доступним житлом».