Держмолодьжитло видало житлових кредитів для ВПО на мільярд гривень

Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву спрямував один мільярд гривень на іпотечне кредитування внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Фінансування на зазначену суму здійснено за програмою «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», яка фінансується з грантових коштів, наданих урядом Німеччини через Банк KfW. Виконавці проєкту з українського боку – Держмолодьжитло і Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Протягом 2021-2023 років відбувалася реалізація І Фази проєкту «Житло для ВПО». Власне житло придбали 669 сімей ВПО.

6 червня цього року Фонд почав реалізацію ІІ Фази зазначеної програми. На цьому етапі заплановано видати близько 400 іпотечних кредитів ВПО.

На сьогодні за програмою видано 703 іпотечні кредити на придбання житла для ВПО. Кредити надаються на найбільш вигідних в Україні умовах – під 3% річних із першим внеском у 6% зі строком погашення до 30 років.

Вперше в Україні для відбору отримувачів кредиту застосовується рандомний принцип – він забезпечує абсолютно рівні умови для всіх зареєстрованих у програмі претендентів. Фонд проводить відбори за допомогою сертифікованої комп’ютерної програми, погодженої західними партнерами. Відбори транслюються у прямому ефірі, записи доступні на YouTube-каналі Фонду.

Зареєструватися для участі у програмі можна дистанційно через портал державних послуг Дія.