ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛО Є СИСТЕМНИМ ІНСТРУМЕНТОМ ЗАХИСТУ ПРАВА ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ НА ВЛАСНЕ ЖИТЛО

Держмолодьжитло співпрацюватиме з Проектом Ради Європи задля сприяння вирішенню житлового питання вимушено переміщених осіб (ВПО) в Україні.

Про це домовилися голова правління Держмолодьжитла і керівник Проекту РЄ Ганна Христова під час робочої зустрічі в офісі Фонду сьогодні у Києві. У зустрічі взяли участь перший заступник голови правління Фонду Іван Парух і регіональний координатор проекту Олексій Мурашкевич.

«Сьогодні тільки через механізми, які адмініструє Держмолодьжитло, можна забезпечити системний захист права на власне житло як переселенців, так і інших категорій громадян України», - наголосив Сергій Комнатний.

В нинішніх економічних умовах необхідно аналізувати всі можливості фінансування житлових програм, зазначив очільник Держмолодьжитла, у тому числі за рахунок позабюджетних джерел.Коротко нагадавши про стан реалізації житлових програм, він розповів про плани модернізації законодавства, яке регулює ці програми. Зокрема, він повідомив, що Фонд спільно з Мінрегіоном ініціював спрощення умов молодіжного житлового кредитування. Йдеться, зокрема, про відмову від необхідності перебування кандидатів на участь у програмі на квартирному обліку, що особливо актуально для переміщених осіб.

Зокрема, нагадав Сергій Комнатний, Резолюцією Парламентської асамблеї Ради Європи "Гуманітарні наслідки війни в Україні" від 23 січня 2018 року українській владі рекомендовано приєднатися до Банку розвитку Ради Європи (СЕВ). Це сприятиме захисту соціальних прав внутрішніх переселенців. Зазначене питання стане одним з перспективних напрямів співпраці Фонду з Проектом РЄ.

Зі свого боку, Ганна Христова зазначила, що новий проект, який започатковано у травні ц.р., вбере у себе краще з попередніх проектів такого спрямування. «Цей проект максимально орієнтований на результат», - акцентувала вона.

Керівник проекту ознайомила з його основними складовими і висловила своє бачення щодо запропонованих Держмолодьжитлом форматів співпраці – «круглих столів», конференцій, аналізу змін до житлового законодавства, експертної підтримки ініціатив Фонду тощо.

Під час зустрічі обговорювалися плани співробітництва Проекту і Держмолодьжитла на наступні кілька років.

Нагадаємо, минулого року Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву почав співпрацю з Проектом Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні». Було проведено низку спільних заходів, під час яких обговорювалися шляхи захисту житлових прав осіб, які постраждали від воєнних дій на Сході нашої держави.