99 ВІДСОТКІВ УЧАСНИКІВ ПРОГРАМИ «ДОСТУПНЕ ЖИТЛО» ДОВІРЯЮТЬ ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛУ – УВКБ ООН

23 січня у представництві Управління Верховного комісара ООН з питань біженців в Україні (УВКБ ООН, Агентство ООН у справах біженців, UNHCR) відбулася презентація Звіту про оцінку програми «Доступне житло» учасниками цієї програми – внутрішньо переміщеними особами.

3   2

Нагадаємо, цю програму реалізовує Державний фонд сприяння молодіжному будівництву. Із 2017 року законодавчо розширено можливості для участі в зазначеній програмі таких категорій громадян, як внутрішньо переміщені особи і учасники антитерористичної операції. Вони мають можливість отримати державну безповоротну субсидію на придбання житла в розмірі 50 відсотків вартості обраного ними житла. Інші категорії можуть скористатися підтримкою держави в розмірі 30 відсотків вартості обраної учасником квартири. 2017 р. програма була профінансована в розмірі 30 млн грн, 2018 – 100 млн грн. На поточний рік у законі про Державний бюджет України передбачена така ж сума, 100 млн грн. Реалізацію програми регулює Закон України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі» і Постанова Уряду №819 від 10 жовтня 2018 р. Останній документ спростив умови участі в програмі для громадян.

2018 року УВКБ ООН здійснило незалежне оцінювання програми «Доступне житло» з точки зору родин самих вимушених переселенців, які придбали квартири за програмою у 2017 році. Звіт базується на онлайн-анкетуванні 52 із 65 сімей ВПО – учасників зазначеної програми у 2017 р. Також було проведене опитування регіональних працівників Фонду. Держмолодьжитло не впливало на хід і результати дослідження.

Дослідження аналізує територіальний, демографічний, економічний і освітній профілі учасників програми, їхній доступ до «Доступного житла» та ставлення до програми.

Щодо названих ВПО джерел інформації про програму варто зауважити, що третина (34%) учасників знайшли інформацію про «Доступне житло» на офіційному сайті Держмолодьжитла. Для 98% інформація про програму була доступною.

Загалом, за результатами опитування, лише 1% реципієнтів мали низький рівень довіри до Держмолодьжитла, тоді як 76% оцінили свою довіру до установи як високу.

Автори дослідження надали чітко сформульовані висновки і рекомендації щодо подальших заходів з модернізації та виконання зазначеної програми.

Серед важливих рекомендацій – значно збільшити фінансування з Державного бюджету для задоволення попиту на участь у програмі.

Модерував під час заходу Ігор Шантофьорт, старший радник з питань розвитку Агентства ООН у справах біженців. У вступному слові Представник УВКБ ООН в Україні Пабло Матеу зазначив, що серед питань, які хвилюють переміщених осіб, проблема відсутності житла є серед першочергових. Модернізовану програму «Доступне житло» він назвав першою національною програмою, яка дає системну відповідь на цей запит переселенців. Тому, сказав пан Матеу, було важливо проаналізувати й оцінити її, щоб зрозуміти сильні сторони і те, що потребує покращення. Представник УВКБ ООН висловив сподівання, що в подальшому українська влада розширюватиме підтримку вимушено переміщених осіб.

Спеціаліст з довгострокових рішень Аніта Ронер представила методологію та результати дослідження. Своїми думками і побажаннями поділилися учасники заходу – представники низки міжнародних організацій і органів влади, зокрема, народний депутат України Наталія Веселова.

4Подякувавши за проведене дослідження, голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний наголосив, що Фонд як соціально орієнтована установа прагне до пошуку і реалізації сталих рішень у житловій політиці. Результати дослідження є дорожньою картою для подальших кроків держави у цій сфері.

«Деякі рекомендації міжнародних експертів уже враховані нами під час модернізації програми «Доступне житло», окремі речі ми можемо врахувати на рівні Держмолодьжитла, - сказав Сергій Комнатний. – А дещо вирішується на вищому рівні, і ми будемо ініціювати такі рішення».

Завданням Фонду його керівник назвав 100-відсотковий рівень довіри учасників житлових програм до установи.

Принагідно Комнатний нагадав, що Держмолодьжитло розробило пропозиції щодо позабюджетного фінансування житлових проектів. Серед таких пропозицій – створення фінансового револьверного фонду на допомогу тим громадянам, які не мають змоги самостійно сплатити свою частку вартості обраного за програмою житла. Голова правління Держмолодьжитла висловив сподівання на підтримку цих ініціатив міжнародними партнерами установи.