ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛО ПРОПОНУЄ УХВАЛИТИ ДЕРЖАВНУ ПРОГРАМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЖИТЛОМ ДІТЕЙ...

Держмолодьжитло пропонує ухвалити державну програму забезпечення житлом дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки

Про взаємодію органів виконавчої влади всіх рівнів і громадянського суспільства з виконання Національної стратегії реформування системи інституційного догляду і виховання дітей на 2017-2026 рр. йшлося під час засідання Міжвідомчої комісії з питань охорони дитинства у Мінсоцполітики України. У нараді взяв участь Голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний.

Лише 3245 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки, за даними Мінсоцполітики, отримали житло у 2011-2016 рр., з них 425 – 2016 року. Тоді як на 1 січня ц. р. на квартирному обліку перебувають 15708 молодих людей зазначених категорій. Держмолодьжитло у квітні 2017 р. звернулося до Мінсоцполітики з пропозицією про співпрацю з метою розробки Державної цільової програми забезпечення житлом дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки.

Фондом був направлений на обговорення проект концепції такої програми, розрахованої до 2022 року. Концепція передбачає два варіанти розв’язання житлової проблеми зазначених осіб. Перший – це надання соціального житла до забезпечення їх житловим приміщенням для постійного проживання після досягнення ними 18 років.

Другий варіант передбачає надання пільгових довготермінових безвідсоткових кредитів дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківської опіки, віком від 18 до 23 років терміном кредитування до 30 років. 50% суми кредиту погашається за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів. У разі навчання таких осіб у вишах погашення кредиту починається через 2 роки після закінчення навчання. Якщо платоспроможність цих осіб недостатня,  кредит надається за наявності поручителя.

Такий механізм вирішення проблеми мав би соціальний ефект, сприяв соціальній адаптації молодих українців, позбавлених сімей, через стимулювання їх до працевлаштування, зазначив Сергій Комнатний. Вагомий і економічний ефект програми – створення нових робочих місць і активізація будівельного ринку.

Після доопрацювання проекту зазначеної Концепції Держмолодьжитло направило його до Мінсоцполітики. Проте на сьогоднішній день відповіді не отримано. Фонд звернувся до Міністерства соцполітики з пропозицією повернутися до розгляду цього вкрай важливого для соціально незахищеної категорії молодих українців питання.