АКТИВНІСТЬ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ – ЗАПОРУКА УВАГИ ВЛАДИ ДО ЇХНІХ ПРОБЛЕМ

22 березня у Києві в конференц-залі Національної академії наук України відбувся організований Інститутом демократії ім. Пилипа Орлика «круглий стіл» «Переселенці: повноправні громадяни України чи вигнанці? Які проблеми внутрішньо переміщених осіб спромоглася вирішити держава за чотири роки?»

Лідери громадських організацій внутрішньо переміщених осіб з різних регіонів країни отримали можливість обмінятися думками і пропозиціями щодо вирішення численних проблем, з якими стикаються переміщені особи в повсякденному житті. Серед найважливішого, що турбує цю категорію українців, - відсутність власного житла, гідно оплачуваної роботи, відстороненість від можливості брати участь у виборчих процесах та житті громад.

Активну участь у дискусії взяли заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука і голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний. Їхні виступи викликали значну зацікавленість і супроводжувалися численними запитаннями присутніх.

Очільник Держмолодьжитла відзначив правильну побудову порядку спілкування за «круглим столом»: «Часто на подібних заходах першими виступають чиновники і тут же йдуть геть, а люди спілкуються самі з собою: влада їх не чує. Сьогодні ж спершу ми вислухали представників громадськості й тільки після цього взяли слово. Так і повинно бути».

Надавши інформацію про результати виконання державної програми «Доступне житло» після її поновлення наприкінці 2017 року (фінансування з держбюджету – 30 млн грн, державну підтримку на придбання житла надано 91 сім’ї, з них 65 родин – переселенці), Сергій Комнатний зупинився на перспективах реалізації цієї програми у поточному році. Передбачене в законі про державний бюджет-2018 фінансування – 100 млн грн – дасть змогу допомогти в придбанні житла вже кільком сотням людей.

«Сподіваємося, з квітня програма «Доступне житло» почне реалізовуватися», - зауважив керівник Фонду, нагадавши про кроки, які робить Держмолодьжитло з метою усунути можливий вплив будь-яких осіб на процес виконання програми.

Повідомив Сергій Комнатний і про численні ініціативи Держмолодьжитла щодо внесення змін до законодавства і підзаконних актів для спрощення умов державних житлових програм для людей. Більшість цих ініціатив продовжують перебувати на розгляді в Уряді та урядових структурах. «Суспільство чекає на їх ухвалення», – сказав Комнатний.

І голова правління Фонду, і заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій окремо зупинилися на важливій ролі активної громадянської позиції самих переселенців в питанні ефективного захисту їхніх конституційних прав. «Згуртованість і готовність відстоювати свої права – запорука того, що вас обов'язково почують у коридорах влади», - таким був лейтмотив зібрання.